RASBESKRIVNING

En ragdoll är en perfekt innekatt med sitt lugna och tillgivna sätt. Den anpassar sig lätt efter familjemedlemmarna och det inkluderar både barn och djur. Ett drag som skiljer dem från andra raser är att de, om de vill, kan slappna av i alla muskler då man lyfter upp katten, så att den blir lika lealös som den "trasdocka" de fått sitt namn av.

 

Ragdoll är lättjefull, lugn och extremt snäll katt. Den vill ogärna motionera mer än nödvändigt, men är för den skull ingen "prydnadskatt". Den är mycket nyfiken och vill vara med överallt. Många liknar den vid en hund. Till skillnad mot andra raser ligger inte en ragdoll högt upp och observerar utan gärna mitt på golvet eller vid sidan av husses/mattes fötter så den inte missar något. Om man vill gå ut med katten så behöver den egentligen inget koppel, då den på okänt territorium gärna håller sig i närheten av sin ägare.

 

På det hela taget är en ragdoll en mycket trevlig, överseende, intelligent och lat katt som kräver mycket kärlek och uppmärksamhet av sin ägare. Den kan bli väldigt olycklig om den måste vara mycket ensam utan sällskap av någon annan, så den trivs bäst om det finns andra katter i huset när husse/matte arbetar.

 Som alla "maskade" katter föds ragdolls helt vita. Fullt utmaskad och färdig i färg är inte en ragdoll förrän i treårsåldern, så det kan vara lite problem att skilja på brun och choklad, och på blå och lila. En ragdoll växer länge och ryckvis. Framemot två års ålder sker växandet mer långsamt. Fullvuxen är den dock sällan före det att den fyllt tre. På slutet är det mest huvud och nacke som blir bredare, speciellt på hanarna. När katten vuxit färdigt så väger en hona 3,5-5 kg och en hane 6-8, kanske 9 kg.